Οι υπηρεσίες της ΓΓΠΣ ξεκίνησαν να αποθηκεύουν στοιχεία για μισθούς, συντάξεις, τόκους καταθέσεων
Η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από τον Μάρτιο ξεκίνησε, καθώς έως τις 15 τρέχοντος ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών, ενώ αμέσως μετά και την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ στις 29 Φεβρουαρίου, το σύστημα Taxis αναμένεται να ανοίξει τις «πύλες» του.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα να ολοκληρωθεί εντός 60 ημερών και όλοι οι πρόσθετοι φόροι, καθώς και ο νέος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, να καταβληθούν από τους υπόχρεους έως και τον Νοέμβριο.
Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΠΣ έχουν αρχίσει να «φορτώνουν» στα νέα έντυπα Ε1 όλα τα δεδομένα που αφορούν μισθούς, συντάξεις, τόκους καταθέσεων, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του, χωρίς, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ουσιαστικές αλλαγές.
Η βασικότερη διαφοροποίηση είναι η ενσωμάτωση των αλλαγών που αφορούν όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ώστε να τυγχάνουν πλέον των απαλλαγών που ισχύουν για τους έγγαμους φορολογούμενους.
Κατά τ’ άλλα, το νέο Ε1 έχει μόνο δύο διαφορές σε σχέση με το περσινό, που αφορούν:
* στον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του νέου εντύπου, όπου δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
Από τον πίνακα αυτό έχουν απαλειφθεί φέτος τρεις ενδείξεις μαζί με τους αντίστοιχους κωδικούς, όπου οι φορολογούμενοι εκλήθησαν πέρυσι να δηλώσουν στοιχεία αναγκαία για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακίνητης περιουσίας.
Ο λόγος για τον οποίο απαλείφθηκαν αυτές οι ενδείξεις κι αυτοί οι κωδικοί είναι το γεγονός ότι από την 1η-1-2015 μέχρι και την 31η-12-2016 έχει ανασταλεί η επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
* στον πίνακα 4Δ2, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία.
Στο τέλος του πίνακα αυτού έχουν προστεθεί η παράγραφος 11 και οι κωδικοί 125-126 για την αναγραφή των ανείσπρακτων ενοικίων, ώστε τα ποσά αυτά να μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μη φορολογηθούν γι’ αυτά, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.
Συγκεκριμένα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο έντυπο παραμένει, στον πίνακα 7 στην 4η σελίδα, ο κωδικός 049 στον οποίο τα προηγούμενα χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανέγραφαν τη συνολική αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που είχαν συγκεντρώσει προκειμένου να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ, παρά το γεγονός ότι φέτος δεν είναι υποχρεωμένοι να τον συμπληρώσουν και έτσι θα παραμείνει ανενεργός.
Οι χαμένοι των νέων δηλώσεων
Τα φυσικά πρόσωπα που απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους, εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Στους «χαμένους» συγκαταλέγονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, αφού με βάση το μνημόνιο ΙΙΙ αυξάνονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι συντελεστές φορολόγησης από το 11% για εισοδήματα έως και 12.000 ευρώ και από το 33% για τα επιπλέον ποσά, όμως μένει ακόμη να αποσαφηνιστεί το ύψος τους, αφού το αρχικό σχέδιο για συντελεστές 15% και 35% αντίστοιχα αποσύρθηκε λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε.
Αναλυτικότερα, οι πρόσφατες παρεμβάσεις στη φορολογία, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», φέρνουν τις εξής ανατροπές:
* Εισφορά αλληλεγγύης. Τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ θα πληρώσουν επιπλέον φόρους 130 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015, που ενεργοποιήθηκε η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Οι συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ διαμορφώθηκαν στο 2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 50.001 έως 500.000 ευρώ και 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
* Φορολογία επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών. Οι αλλαγές για περισσότερους από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι ιδιαίτερα σκληρές, ειδικά για όσους διατηρούν «μπλοκάκια», δεδομένου ότι με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί φέτος θα πληρωθεί αυξημένη προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.
Τα κέρδη των επιχειρήσεων του 2015 θα φορολογηθούν φέτος με νέο υψηλότερο συντελεστή, ο οποίος αυξήθηκε σε 29% από το 26%.
Οι Ο.Ε. και Ε.Ε. θα πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος, από 55% στο 75%, ενώ το 2017 θα εκτοξευτεί στο 100%.
Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν οι αγρότες φέτος με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων αυξάνεται επίσης από το 55% στο 75%, ενώ με βάση τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο ΙΙΙ και εάν δεν υπάρξουν αλλαγές λόγω των εντεινόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών, αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής από το 13% στο 20% και εν συνεχεία το 2017, στο 26%.
* Εισοδήματα από ενοίκια. Περισσότερους φόρους ύψους 142,2 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φέτος και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, αφού για τα εισοδήματα αυτά θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησής τους.
Τροπολογίες για προθεσμίες, απαλλαγές
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή και οι τροπολογίες που θα αφορούν τις νέες προθεσμίες πληρωμής του φόρου εισοδήματος, αλλά και την απαλλαγή από τα τεκμήρια όσων αμείβονται με «μπλοκάκια» και δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.
«Βαρύ» και το 2017
Περισσότερα πάντως θα είναι τα βάρη που θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι από το επόμενο έτος, αφού τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2016 θα φορολογηθούν με νέα ενιαία κλίμακα, αλλά και με τις αλλαγές που θα φέρει η επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση σε φοροαπαλλαγές και αφορολόγητο.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, όπως πρώτη έχει αποκαλύψει η «Ν», μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:
1. Νέα ενιαία φορολογική κλίμακα. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει ο διάλογος για τη γενική φορολογική μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί από τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η θέσπιση προοδευτικότερης ενιαίας κλίμακας, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, ενώ σχεδιάζονται 10 κλιμάκια με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές από 5% ή 10% έως και 50%.
Στη νέα κλίμακα θα ενσωματωθεί για να μονιμοποιηθεί και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, κάτι που θα επιφέρει αύξηση της επιβάρυνσης στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι και πάλι όσοι δηλώσουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
2. Αφορολόγητο όριο. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στην κλίμακα, αλλά και στο αφορολόγητο, ενδεχομένως να οδηγήσουν στην αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης.
Το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ θα «χτίζεται» από τους μισθωτούς και συνταξιούχους αποκλειστικά με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα.
3. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Οι 630 από τις 716 φοροαπαλλαγές που «κοστίζουν» στον προϋπολογισμό περίπου 3,1 δισ. ευρώ ετησίως θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, ενώ αναμένεται να διατηρηθούν ή να αντικατασταθούν με εκπτώσεις μόνον εκείνες που απευθύνονται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Οι 123 απαλλαγές φυσικών προσώπων έχουν κόστος 329 εκατ. ευρώ και οι 109 απαλλαγές για νομικά πρόσωπα μόνο 13,8 εκατ.
Οι 79 απαλλαγές στον Κώδικα ΦΠΑ έχουν δημοσιονομικό κόστος 850 εκατ. ευρώ, οι 43 φοροαπαλλαγές στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης 972,4 εκατ. ευρώ και οι 19 απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. 426,4 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις ακινήτων, τέλη χαρτοσήμου, τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης οχημάτων.